Консолідація учасників ринку

​13 грудня в університеті відбулося спільне засідання Національного університету харчових технологій, Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром», Асоціації сприяння гастрономічного та винного туризму в Україні та Наукового центру «Український інститут вина», у якому взяли участь також представники Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Поважне представництво зібралося, щоб обговорити перспективи розвитку формування культури споживання вина в Україні, виробництва гарних та якісних українських вин, а також підготовки фахівців для цієї справи, розвитку гастрономічного та винного туризму.
Відкрив засідання ректор нашого вишу, професор Анатолій Українець, який тепло привітав присутніх і, зокрема, зазначив: «Сьогодні ми підбиваємо підсумки роботи, відзначаємо найкращих і будуємо плани задля розвитку виноробної галузі та гастрономічного і винного туризму в Україні. Адже це – саме той простір, який має необмежені можливості і перспективи в нашій країні». Також він анонсував відкриття в університеті дегустаційного залу – майданчика для презентації якісних продуктів, і не лише винних, бо окремо ректор розповів про принципово нову магістерську програму, за якою розпочалася підготовка в нашому виші з цього навчального року, – «Технології аюрведичних харчових продуктів».
Далі слово взяв начальник відділу Мінагрополітики Віктор Костенко, який зупинився на питаннях законодавчого регулювання діяльності галузі. Тему продовжила заступник директора Департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Віталіна Мартиновська.
Підсумкам роботи Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» та результатам останнього засідання Центральної дегустаційної комісії (у якій, до речі, працюють і фахівці нашого університету), що відбулося 16 листопада цього року, присвятив свою доповідь генеральний директор корпорації Володимир Кучеренко. Він же вручив відзнаки виробникам кращих вин України 2016 року за результатами засідання дегустаційної комісії. Серед відзначених – торгові марки «Князь Трубецький», «Золота амфора», «Інкерман», «Коблево», «Сандора» та ін.
Віце-президент Асоціації сприяння розвитку гастрономічного та винного туризму в Україні Олена Мотузенко розповіла, що один із пріоритетних напрямків роботи Асоціації – міжнародний. Оскільки відчувається певний інформаційний вакуум, зусилля Асоціації спрямовані на трансфер інформаційних технологій, концепцій, ознайомлення з регуляторними актами, започаткування і розширення співпраці з виробниками, освітніми і науковими установами. Вона ж внесла кілька пропозицій щодо діяльності Асоціації в найближчий час. Це, зокрема, підтримка європейської Хартії винного туризму; участь у конкурсі програми Еразмус+ (вже є згода на спільну участь італійського, голландського та двох грузинських вишів); робота з підготовки проекту технічної допомоги (щорічний проект посольства Японії). Цікаві пропозиції прозвучали від голови Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігоря Голубахи, зокрема, про впровадження своїх нових стандартів, зрозумілих споживачу; виконавчого директора Асоціації сприяння розвитку гастрономічного та винного туризму в Україні Дарії Басюк; розробника напоїв, у т.ч. із нетрадиційної сировини, співробітника Інституту садоводства УААН, професора Олександра Литовченка, президента Асоціації сомельє України Дмитра Сидоренка, інших учасників зібрання. Багато говорили про необхідність брендування українського вина, і ректор Анатолій Українець запропонував залучити до цієї роботи студентів нашого університету, що навчаються за спеціальністю «Реклама і зв’язки з громадськістю».
У жовтні 2016 року в університеті була започаткована сертифікатна програма «Професія сомельє та науково-практичні основи дегустації вин та алкогольних напоїв», навчання за якою тривало впродовж двох із половиною місяців і завершилося напередодні засідання, тож, користуючись нагодою, у рамках зібрання були вручені сертифікати першим випускникам програми. Модератор програми, доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства нашого університету, доцент Марина Білько коротко розповіла про суть сертифікатної програми, теоретичний і практичний курси, опановані її учасниками, привітала випускників і вручила їм сертифікати. Натомість випускники, серед яких і віце-президент Асоціації сприяння розвитку гастрономічного та винного туризму в Україні Олена Мотузенко і виконавчий директор Асоціації Дарія Басюк, щиро подякували фахівцю за насичене, цікаве й корисне навчання. Ректор зазначив, що кращі випускники програми будуть рекомендовані до поїздки для ознайомлення з винними традиціями європейських країн.
Наостанок генеральний директор Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» Володимир Кучеренко зазначив, що маючи таку підтримку в особі потужного вищого навчального закладу, де готують високоякісних профільних фахівців, і особисто його ректора, та Асоціації сприяння розвитку гастрономічного та винного туризму в Україні, галузь просто приречена на успіх.
Завершилося засідання дегустацією вин торгової марки «Чизай», одного з кращих вин України 2016 року.
10d4f176d77f8c14e9c4f40d823744de 01c8da91a04111843ca576add05abddb ef0448183cb5f1229f65ba3fadbe9a56 ec3d7f40be4c41f790f68e92bf2759fc e2e9df52d635decfb67889fe9bf05ce6 79a57dff7e256c2016dc07d09a217ec0 778a2b34ca76d07c80bb8f6a490746d8 4be9fbbb7f43db2f2df84d69e93d3b69 328898b1cac666bb6b8a1e6fdd3424dc 20003f7980979e54662f1ee8932ecbd5 1593890324252dff5af5b5f5f20c7654 03dc02a2a62ecf92dc2a74849374555a